Fotboll:

Stor polisbevakning av finalmatchen

Polisen har förberett sig maximalt inför dagens finalmatch i fotbollsallsvenskan mellan AIK och IFK Göteborg, då det finns en stark hotbild kring matchen.

Området runt arenan i centrala Göteborg är avspärrat och inne på läktarna ska lagens supportergrupper hållas åtskilda.

- Många tillresande, starka känslor, båda de här lagens supportrar och den sämre, kategorin av supportrar får vi säga då, har för vana att hetsa mot varandra och vi vill inte ha allvarliga störningar i samband med den här matchen. Vi kommer att vara väldigt många poliser. Jag har inte kommenderat en fotbollsmatch där det har varit så här många poliser men det exakta antalet vill jag inte gå in på, säger Erik Nord, kommenderingschef vid polisen i Västra Götaland.

"Hata hata hata Göteborg" står det på en stor gulsvart banderoll på AIK-klackens sida av Gamla Ullevi. Å andra sidan var det någon som redan igår kväll klottrade ner sitt hat mot AIK på tågvagnar som skulle föra AIK-supportrar till matchen i Göteborg.

Här inne på Gamla Ullevi har stora delar av klackarna varit på plats sen över en och halv timme före matchstart.

Anders Hertz, hur ser du på risken för bråk här inne på arenan?

– Inne på arenan tror jag att den är minimal. Händer det något så gör det det på utsidan.

Hur bedömer du den risken med tanke på hur många poliser det är?

– Den bedömer jag är ganska hög ändå med tanke på att det kommer så många AIK:are at vi inte ens har biljetter.

Du har pojken med dig här, hur känns det med tanke på vad du just sa?

– Nej, det känns ganska säkert ändå. Det är bara att ta av sig alla färger man har på sig så kan man nog gå lugnt sen tror jag, säger åskådaren; Anders Hertz.


Jens Möller
jens.möller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista