Fler lockas till köp.

Ljusare tider för husvagnstillverkare

I dag kommer nya siffror som visar att raset för husvagns- och husbilsförsäljningen håller på att plana ut. I oktober minskade försäljningen av husvagnar med 11 procent jämfört med oktober i ifjol, men hittills i år är nedgången 30 procent.

För Hasse Karlsson som arbetar på Kabe har det varit ett omtumlande år.

– Man har blivit lite fundersam när arbetskamraterna har fått lämna företaget men nu börjar vi plocka tillbaka dem igen, det är jätteskojigt, säger han.

Kabe tillverkar husvagnar och husbilar som framförallt hamnar hos nordiska ägare. Företaget har med systerbolag en marknadsandel på nästan 40 procent av den svenska husvagnsmarknaden.

Nedgången i konjunkturen har gjort att antalet anställda har gått från 500 till dagens drygt 300. Men nu börjar läget ljusna, och vändningen har kommit snabbt, konstaterar Alf Ekström som är vd på Kabe.

– Man undrar om det håller i sig eller om det blir en sättning till, jag vet inte riktigt, säger han.

Alf Ekström gläds förstås över att försäljningen nu börjat ta fart, samtidigt menar han att den snabba vändningen kan följas av ytterligare en nedgång. I tidigare lågkonjunkturer har det tagit betydligt längre tid innan det vänder uppåt igen, säger han.

– Det som är skillnaden är väl stimulansåtgärderna och den låga räntan, det gör att konsumtionen inte går ned så pass lågt som den skulle ha gjort annars.

Trots de stora svängningarna i branschen ser Kabe ljust på framtiden. I princip all tillverkning sker i dag i Sverige och så kommer det att bli även framöver eftersom lönedelen är en liten del av den totala kostnaden för att bygga en husvagn eller en husbil.

För Hasse Karlsson och hans arbetskamrater börjar det nu bli väl mycket att göra på jobbet.

– De börjar skruva upp linan lite för hårt men det får vi ta.

Det är för mycket att göra?

– Det känns så ibland men vi ska fixa det också, säger Hasse Karlsson.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".