S-kongressbeslut bra samarbetsgrund

Socialdemokratiska partikongressen, där flera beslut lagt grunden för ett bra samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, avslutades med ett unikt besök från Miljöpartiets språkrör och Vänsterpartiledaren Lars Ohly.

– Vi behöver ett röd-grönt alternativ för jobb, rättvisa, utveckling och framtidstro. Vi behöver en ny röd-grön regering med Mona Sahlin som statsminister, säger Lars Ohly, Vänsterpartiet.

Mona Sahlin anser att kongressens beslut var klargörande på en rad punkter och att det underlättar ett rödgrönt samarbete.

– Vi förbjuder inte vinst. Vi ska ställa tydliga krav på kvalité på både offentliga och privata utövare. Oavsett om vi pratar om skolor eller sjukvårdsinrättningar så är det patienten och elevernas förutsättningar som vi ska ha I fokus. Så vi har inte förbjudit vinst.

Lars Ohly sa när han var här i morse att han inte tycker att det ska vara vinst?

– Jag vet vad Vänsterpartiet tycker och jag vet vad Miljöpartiet tycker. Jag är väldigt säker på att vi tre är närmare varandra än vad avståndet till högerpolitiken är.

Finns det frågor där ni inte kommer överens?

– Jag ser frågor där vi tycker olika och vi kan ha olika långt avstånd till varandra. Men frågar du mig om jag ser någon fråga som skulle välta det rödgröna samarbetet vi nu har så är det verkligen svaret nej.

Mona Sahlin lämnar kongressen utan att ha lidit nederlag i någon avgörande politisk fråga. Ombuden har bekräftat den ekonomiska politiken i stora drag, och partiledningen är särskilt nöjd över att inte bli bunden med nya krav som kostar pengar eller som ytterligare kan försvåra förhandlingarna framöver med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Besluten på kongressen har knappast ändrat de sakpolitiska förutsättningarna för rödgrönt samarbete.

Kongressen har fattat beslut som lutar åt Vänsterpartiet, som det att öka möjligheterna att låna till stora vägprojekt, men kongressen har också fattat beslut som ligger närmare Miljöpartiet, som det att tillåta vinst i skattefinansierade privata skolor och vårdföretag.

Kompromisser före kongressbehandlingen tämjde debatterna i plenum och det faktum att det är mindre än ett år kvar till valet, hade en avkylande inverkan på dem som annars skulle ha tagit mer strid om delar av partiets politik.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista