Abdullah vill lämna valet bakom sig

I dag meddelade oppositionspolitikern Abdullah Abdullah att han bojkottar andra omgången i presidentvalet och den sittande presidenten Hamid Karzai blir ensam kandidat i valet på lördag.

Dagen började med traditionell koranläsning inför hundratals av Abdullah Abdullahs anhängare.
Abdullah talade sedan länge om fuskandet i första valomgången och hur han inte lyckats få igenom förändringar inför den andra, nu på lördag. En andra omgång utan fusk är inte möjlig, och därför hoppar jag av, sa han. När han till slut tillkännagav beslutet fick han applåder.

Abdullah medger i en intervju efteråt för Ekot att han är lättad efter sitt beslut, även om han känner allt annat än lättnad när han tänker på alla utmaningar som återstår för landet, att få bättre säkerhet, mindre korruption.

De senaste dygnen har Abdullah förhandlat intensivt, däribland med president Hamid Karzai. Något slags maktdelning har diskuterats, hittills utan framgång.

Abdullah betonar att han inte uppmanar afghanerna att bojkotta valet, de måste själva avgöra. Men Abdullah är inte längre med i spelet. Han är kritisk mot dem som säger att demokrati inte kan fungera i Afghanistan, människorna här är medvetna om och förtjänar sina rättigheter, säger han.

Abdullahs kritiker säger att han hoppade av för att rädda ansiktet eftersom han visste att färre afghaner skulle rösta på honom än på Karzai i andra omgången.

Abdullahs beslut att hoppa av försätter Afghanistans bräckliga demokrati i ett än djupare krisläge och är oroande för USA och andra länder som investerat mycket i att få landet på fötter.
Nu på kvällen säger afghanska valkommissionen, som Abdullah kritiserat så hårt för partiskhet, att den andra valomgången ska hållas som planerat. Om det sker blir Karzai ensam kandidat.

Ihop med ett förväntat lågt valdeltagande underminerar det hans trovärdighet inför den nya femårsperioden vid makten. Trots sin hårda kritik tidigare mot Karzai var Abdullah i dag ganska måttfull i sina fördömanden av presidenten. Jag frågar varför.

Jag vill lämna det kapitlet bakom mig, nu är jag inte i kampanjläte längre, säger han. Jag frågar om han tänker ta semester nu. Nej, säger han, han slapp ett inplanerat möte i kväll. Nästa steg blir att börja bygga vidare på denna rörelse som finns bland mina anhängare för förändring, säger han.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista