Strid om EU:s toppjobb väntar

Den kommande veckan väntas EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget, slutligen bli godkänt. Då väntar nästa kraftmätning mellan de 27 medlemsländerna. Nämligen vilka som ska få de två toppjobben som EU:s president och EU:s utrikesminister.

Tidigt seglade Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair upp som en het kandidat till posten som ordförande för Europeiska rådet, en person som ska leda toppmöten och representera EU utåt och som ofta kallas för EU:s president.

Det här har förstås varit väldigt störande för de konservativa som är favoriter till att vinna parlamentsvalet nästa år. Som den konservativa utrikesministerkandidaten William Hague uttrycker det till BBC, om britterna röstar bort Labourregeringen så skulle de ändå få en före detta Labourpremiärminister på en maktposition över sig.

Men de konservativa kan nog pusta ut, för i samband med EU-toppmötet tidigare i veckan så fördes många informella samtal om toppjobben och efter vad som läckt ut så har Tony Blairs stjärna dalat betydligt.

Stormakterna Tyskland och Frankrikes borgerliga ledare sägs vilja ha just en borgerlig politiker på presidentposten och inte ens den socialistiska gruppen inom EU vill backa upp Blair eftersom man kritiserar hans kraftfulla stöd till den USA-ledda invasionen av Irak.

Namn som nu förs fram istället är premiärministrarna i Holland och Luxemburg, Jan-Peter Balkenende och Jean-Claude Juncker men också Fredrik Reinfeldt finns med i spekulationerna.

Och Carl Bildts namn nämns ofta i samband med det andra toppjobbet, som EU:s utrikesminister. Men det är många intressen som ska balanseras inom EU.

Så om presidentposten går till en borgerlig politiker från ett mindre EU-land så minskar naturligtvis Bildts chanser att bli EU:s utrikesminister och mer troligt är en vänsterpolitiker från ett större land.

Det öppnar för en annan nagel i ögat på de konservativa här i Storbritannien, nämligen den nuvarande utrikesministern i Labourregeringen, David Miliband. Men eftersom han själv pressat på hårt för att Tony Blair ska bli EU-president så säger han, tills vidare i varje fall, att han inte är aktuell som EU:s utrikesminister.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista