Endast vart fjärde kommunalråd är kvinna

Med mindre än ett år kvar till nästa val så börjar nu nomineringsarbetet bland partierna för kommunalvalet att komma igång. När det gäller jämställdheten finns mycket kvar att göra, bara drygt var fjärde kommunalråd är i dag kvinna.

Bland Moderaterna är kvinnorna sämst representerade, i Stockholms län är bara tre av deras 19 kommunalråd kvinnor.

– Sammantaget så är det en skev könsbalans när det gäller våra kommunalråd i Stockholms län och det är olyckligt, säger Liselott Florén som är organisationschef för Moderaterna.

Vad gör ni åt det då?

– Min uppfattning är att det inte finns en enda nomineringskommitté i Moderaterna som inte är medveten om behovet av en rimlig könsbalans på sina listor. För oss moderater måste kompetens och erfarenhet alltid gå före kön.

Bland Sveriges 290 kommunalråd så är bara 80 stycken kvinnor. Det är i och för sig sex procent fler än efter valet 2002, men det skiljer mellan de partier som framförallt har ordförandeposter ute i kommunstyrelserna.

18 procent av Moderaternas, drygt 30 procent av Socialdemokraternas, och mer än en tredjedel av Centerpartiets kommunalråd är kvinnor.

Linda Ylivainio som sedan ett år tillbaka är centerpartistiskt kommunalråd i Övertorneå tror att partiet har haft en "Maud-effekt".

– Det är ganska många kvinnor och tjejer som har blivit inspirerade av Maud Olofsson.

Men hon säger samtidigt att alla partier nu när nomineringsarbetet kommer igång, måste bli mycket mer öppna för att våga lyfta fram fler kvinnor till nästa års val. Erfarenhet måste inte alltid komma först menar hon.

– Det där är ett lite konservativt sätt att se det på, och jag tror att kompetensen finns, den ser bara lite olika ut hos olika människor, vad det handlar om nu det är att få fram bra och mixade lag. Och blir det så att nomineringskommittéerna misslyckas, i till exempel könsfördelning, så är det faktiskt väljarna som kan rucka på det med de personvalsmöjligheter som finns, säger Linda Ylivainio.

Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista