Talibaner hotar fortsätta med sina attacker om en andra valomgång hålls. Foto: Gemunu Amarasinghe/Scanpix.
Afghanistan

Hot om upptrappat våld vid ny valomgång

I Afghanistan verkar det som att president Hamid Karzai tänker ställa upp i en andra valomgång på lördag, trots att han nu är ende kandidaten. Valet hotar leda till mer våld från talibanerna.

Reparation pågår av ett par krossade glasrutor i ett lyxhotell i Kabul som i förra veckan träffades av två raketer, troligen avfyrade av talibaner.

De hotar att fortsätta med sina attacker om andra omgången i presidentvalet hålls på lördag. En valomgång som nu bara har sittande presidenten Hamid Karzai som kandidat, efter att utmanaren Abdullah Abdullah hoppade av i går.

I en annan del av den afghanska huvudstaden, långt från maktens salar, står en trebarnsmamma vid ett rangligt godisstånd, barnen plockar lystet bland karamellerna. Mamman påminner om att budgeten är begränsad och håller fram ett mynt under sin slitna blå burka.

Godisförsäljaren som tar emot myntet heter Muhammad Salamuddin. Han står med ryggen mot barnen som plockar karameller och verkar lita på att de inte tar för många. Jag frågar vad han tycker om kaoset som omgärdat det afghanska valet i över två månader.

Det har tagit alldeles för lång tid, men det där är inget vi vanliga människor kan påverka. Men, säger Salamuddin med en gest mot den fattiga familjen som just handlat hos honom, han skulle aldrig kunna fuska i sin godisförsäljning på samma sätt som de mäktiga i Afghanistan fuskar, då skulle Allah straffa mig.

Tvärsöver gatan har Hayatullah en charkuteributik, han är bekymrad över den allt värre politiska osäkerheten. Vi behöver en stark ledare som kan tjäna folket, säger Hayatullah medan indisk musik flödar ur hans radio. Vanligt folk lider mycket, säger han.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista