Valavhopp påverkar inte USA:s strategi

I USA har man reagerat med lugn sedan det står klart att den afghanske presidentens huvudmotståndare i valet om knappt en vecka hoppar av. Och turbulensen kring valet påverkar inte president Barack Obamas kommande strategibeslut om landet.

Valerie Jarett, en av Obamas närmaste medarbetare i Vita Huset säger till tv-kanalen ABC att de senaste händelserna i Afghanistan inte försvårar presidentens beslut om till exempel antalet soldater framöver i Afghanistan.

Allmänt har reaktionerna här i USA kring Abdullah Abdullahs avhopp varit tämligen lågmälda hittills.

President Obama var under söndagen till exempel upptagen med att genomföra valmötet i delstaten New Jersey för den demokratiske kandidaten där och har inte sagt något särskilt om Afghanistan.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton säger dock i ett skriftligt uttalande att det nu är upp till de afghanska myndigheterna att se till att det kommande valet genomförs enligt den afghanska konstitutionen.

Hon säger också att USA kommer att stödja den kommande presidenten, som med all säkerhet kommer fortsätta vara den nuvarande, Hamid Karzai.

Däremot tyder en del uttalanden från medarbetare inom Vita huset att presidentens strategibeslut för Afghanistan inte är att vänta inom den närmaste tiden, det kan till och med bli så att det kommer i slutet av november istället, efter att Obama har varit på sin kommande resa till Asien.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista