Utförsäkring väntas kosta flera miljarder

Omkring en tredjedel av dem som faller ur sjukförsäkringen nästa år kommer kort efteråt att vara tillbaka som nya sjukfall, det räknar Försäkringskassan med i en prognos. Kostnaderna för sjukförsäkringen väntas öka med flera miljarder för att personer ställs utanför ersättningssystemet innan de blivit friska.

– De som tidigare har lämnat sjukförsäkringen har gjort det för att de återfått sin arbetsförmåga, medan den här gruppen lämnar sjukförsäkringen för att de uppnått ett maximalt antal dagar i sjukförsäkringen, säger verksamhetschefen Magdalena Brasch, som står bakom Försäkringskassans prognos.

Nästa år kommer 54 000 personer att bli av med sin ersättning från sjukförsäkringen, eftersom de då har utnyttjat det maximala antalet dagar, enligt en rapport till regeringen från Försäkringskassan, som tidningen Riksdag och Departement skriver om. Men en stor del av de utförsäkrade - omkring en tredjedel tror Försäkringskassan - kommer att vara tillbaka i sjukpenning igen efter mindre än ett år.

– Jag tycker att det är självklart att några personer kommer att återkomma till sjukförsäkringen efter de insatser från Arbetsförmedlingen som nu ska göras. Vi ska inte glömma bort att det här handlar om människor som varit sjukskrivna eller haft en tidsbegränsad förtidspension i många år och inte fått den hjälp de behöver, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson i en kommentar till Ekot.

De utförsäkrade kommer att erbjudas ett introduktionsprogram och stöd från Arbetsförmedlingen, men efter tre månader utanför systemet öppnas möjligheten att bli sjukskriven igen. Och här räknar Försäkringskassan med ett kraftigt återflöde, eftersom de utförsäkrade inte lämnat systemet för att de blivit friska, utan för att dagarna tagit slut.

Sjukfallen kommer därmed att öka igen de närmaste åren, och så även kostnaderna. 2012 beräknas de bli 20,8 miljarder kronor för sjukpenningen, alltså 3,6 miljarder mer än man trodde så sent som i somras. Först 2013 tror Försäkringskassan att siffrorna dalar igen.

– Ja, en prognos är alltid en prognos, men om personer är sjuka och inte orkar arbeta, ja då ska de gå tillbaka till sjukförsäkringen och då ska vi ha den kostnad som det medför, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

 Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista