Fria krigsförbrytare ger Serbien problem

Chefsåklagare vid krigsförbrytartribunalen i Haag kommer i dag till Belgrad. I helgen grep serbisk polis över 500 personer i en jätterazzia. För chefsåklagaren hade det räckt med två - de efterlysta krigsförbrytarna Ratko Mladic och Goran Hadzic.

I dag kommer chefsåklagare för krigsförbrytartribunalen i Haag till Belgrad. I helgen grep serbisk polis har i helgen gripit över 500 personer i en jätterazzia. För chefsåklagaren hade det räckt med två - de efterlysta krigsförbrytarna Ratko Mladic och Goran Hadzic.

Om inte de två hittas och grips blir det svårt för Serbien att återupprätta handelsavtal med EU.

Serge Brammertz är chefsåklagare från krigsförbrytartribunalen i Haag. Hans uppgift är att rapportera om Serbien uppfyller kraven för det som kallas fullt samarbete med tribunalen.

Hans rapport ska bli klar i december och på den hänger Serbiens möjlighet att återupprätta handelsförbindelser med EU och att ha en chans att gå vidare och ansöka om medlemskap. Brammertz kommer direkt från Bosnien till Serbien.

Om den serbiska polisen kunde servera två personer på guldfat till Brammertz skulle alla hinder undanröjas. Problemet är att polisen inte verkar ha minsta spår efter de två kvarvarande efterlysta krigsförbrytarna Ratko Mladic och Goran Hadzic.

I helgen greps flera hundra kriminella inblandade i drog. och vapenaffärer av serbisk polis i en samordnad razzia. Den var också en del av att leva upp till EU:s krav. Kravet om att stoppa drogtrafik genom Serbien och göra något åt den organiserade brottslighet för att Serbien ska få visumfrihet till EU vid årsskiftet.

Men chefsåklagaren från Haag bryr sig bara om de två  efterlysta  krigsförbrytarna. Båda antas finnas i Serbien och så länge de kan gömma sig här har inte Serbien full kontroll över sitt territorium. Därmed kan det inte bli godkänt från den besökande åklagaren och handelsförbindelserna fortsätter att ligga på is.

I Belgrad finns en särskild åklagare som samarbetar med Haagtribunalen. Han har tidigare lovat att före årets slut ha hittat och gripit Mladic och Hadzic, annars kommer han att avgå.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista