Ny explosion skakade Pakistan

Uppdaterad: 09:21
En kraftig explosion skakade på morgonen den pakistanska staden Rawalpindi, fem kilometer från huvudstaden Islamabad. Minst 22 människor ska ha dödats, enligt den pakistanska polisen.

En självmordsattack igen och tv visar hur ambulanser fraktar döda och skadade ut från ett avspärrat område. Explosionen, vid en genomfarts- och affärsgata i Rawalpindi, kom utanför ett hotell och en bank bredvid där människor köade för att hämta sina löner.

Än så länge är det mesta förvirring och sjukhusen i Rawalpindi har försatts i undantagstillstånd.

Men det som är klart är att ännu en gång har pakistanska extremister lyckats med ett stort terrordåd och ännu en gång har de lyckats ta sig fram till vad som borde vara väl bevakat och väl skyddat område.

Bredvid hotellet och banken ligger bland annat en offcersmäss och bara några hundra meter bort den pakistanska arméns högkvarter. Bland de döda sägs också finnas armépersonal.

Rawalpindi, liksom tvillingstaden Islamabad precis bredvid, är satta i förhöjd beredskap och här finns massor av vägspärrar.

Ändå lyckades vad som troligen är de pakistanska talibanerna igen. Och det kommer att öka på rädslan bland människor i redan nervösa städer.

Att dagens dåd har samband med den pakistanska arméns offensiv mot talibanernas huvudfästen nära den afghanska gränsen är det ingen tvekan om.

Och det kom samtidigt som regeringen här, i tidningsannonser i dag, har utlovat mångmiljonbelöningar för upplysningar som kan leda till att talibanernas ledare grips, levande eller döda.

Agneta Ramberg, Islamabad
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista