Avtalsrörelsen 2010

Industrifacken kräver löneökningar

Facken inom industrin kräver löneökningar på i genomsnitt 2,6 procent, eller lägst 620 kronor i månaden, i ett ettårigt avtal. De kräver också att alla anställda ska garanteras en höjning med minst 430 kronor i månaden. Men från arbetsgivarhåll är reaktionen att kraven är skadliga för konkurrenskraften.

I dag på förmiddagen avslöjade flera tunga fack inom industrin hur stora löneökningar de vill ha 2010. På presskonferensen som började klockan 10 medverkade If Metall, Sveriges Ingenjörer, Unionen, Livs, Papper och GS, facket för skogs-, trä- och grafiska branscher.

De 14 LO-förbunden säger också i dag att deras gemensamma krav i avtalsrörelsen 2010 är löneökningar med minst 2,6 procent eller 620 kronor i månaden.

– Den slutsats som vi drar är alltså att det finns utrymme för reallöneökningar även 2010 men att det denna gång är mer begränsat. Det vi kommer att presentera är lönekrav på en låg nivå. Och för att bli konkret, löneutrymme om 2,6 procent, dock lägst 620 kronor per månad. Områden med lågt löneläge och många kvinnor ska särskilt uppmärksammas. Alla anställda ska få minst 430 kronor i löneökning i månaden, säger Jan-Henrik Sandberg, ordförande för Pappers.

Hur motiverar ni den 2,6-procentiga löneökning som ni vill ha?

– Vi har utgått ifrån den utveckling som har varit över en längre period. Den har varit i snitt 3,4 procent och så har vi sett att det har fluktuerat med ungefär en procent upp och ner. Och då lägger vi oss i underkantav den här spannet. Det är så vi har härlett den här ökningen, säger Jan-Henrik Sandberg.

Arbetsgivarna inom industrin säger att de fackliga parternas krav är direkt skadliga för konkurrenskraften.

"Facken inom industrin har presenterat avtalskrav som visar att man överger Industriavtalets grundläggande princip", skriver arbetsgivarna inom industrin i en gemensam kommentar till de fackliga parternas krav.

Vad Svenskt Näringsliv tycker om LOs siffersatta krav inför avtalsrörelsen 2010 berättar de vid en presskonferens klockan 13 i eftermiddag. De har tidigare sagt att det inte finns utrymme för löneökningar som bestäms i centrala kollektivavtal 2010.

LO anser att lönekraven är rimliga.

"De krav vi enats kring ger våra medlemmar reala löneökningar samtidigt som vi tar ansvar för samhällsekonomin. Krisen beror inte på att lönerna i Sverige är för höga utan på ett kraftigt tapp i efterfrågan. För låga löneökningar leder till minskad konsumtion och i förlängningen ökad arbetslöshet", skriver LO:s avtalssekreterare Per Bardh i ett pressmeddelande.

Nuvarande avtal som går ut den 31 mars 2010 har gett 10,2 procent i löneökning under tre år.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista