Ryssland varnar EU för gasbrist

Ryssland varnar EU om att det kan bli nya störningar i gasleveranserna till Europa om inte transitlandet Ukraina kan betala sin ryska leverantör. Den ryske premiärministern Vladimir Putin ringde i går till Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt för att med EU:s ordförandeland diskutera riskerna.

Enligt den ryska regeringens presstjänst ringde Vladimir Putin till Fredrik Reinfeldt för att göra EU uppmärksamt på signalerna från Ukraina.

Den ryske premiärministern har i samtal med sin ukrainska motpart fått information om Ukrainas problem med betalningen för gasleveranserna från Ryssland. Detta kan i sin tur leda till en upprepning av förra vinterns gaskonflikt när delar av Europa blev utan gas i flera veckor mitt under en köldperiod. 

En talesperson för EU-kommissionen sa i tidigare i helgen att unionen ännu inte fått några varningssignaler genom den formella mekanism som upprättades efter den förra gaskrisen. EU-kommissionen kritiserade också Ryssland för att sprida panik och kallade de ryska utspelen för Moskvas försök att påverka den ukrainska presidentvalskampanjen inför valet i januari nästa år.

Ukraina är ett av de europeiska länder som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen men problemen att betala för rysk gas verkar i första hand vara en politisk fråga.

Den ukrainska premiärministern Julia Tymosjenko anklagar landets president Viktor Jusjtjenko för att hindra överföring av medel till Ryssland. Jusjtjenko har länge kritiserat det avtal som tecknades i början av året mellan ryska Gazprom och ukrainska Naftogaz. Enligt den ukrainske presidenten har landets gasbolag förlorat 2,5 miljarder dollar på den ryska transitgasen.

Ryssland väntar nu på besked från Kiev om hur betalningsfrågan ska lösas och från Bryssel om hur EU tänker agera i den nya uppseglande gaskonflikten.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista