FÖRSLAG I UTREDNING:

Skärpt ansvar för den som äger kärnkraft

Uppdaterad: 17:06
En statlig utredning föreslår i dag att taket höjs för vad kärnkraftsbolag skall kunna betala i ersättning vid en kärnkraftsolycka. Enligt förslaget ska bolagen själva betala kostnader upp till ungefär 12,4 miljarder kronor. Det är en avsevärd höjning från tidigare.  

Ingvar Persson har utrett frågan åt regeringen.

– Vi tycker att det är rimligt att det är de som bedriver verksamheten som också ska stå för kostnaderna så långt det är möjligt.

Ingemar Engkvist, vice vd på Eon Kärnkraft Sverige AB är inte emot.

– Vi accepterar och ser positivt på den här ändringen under förutsättning att vi kan få till en försäkringslösning som en del av det hela.

Skulle det inträffa en olycka i dag i något av dem svenska kärnkraftverken är bolagen själva skyldiga att stå för kostnader upp till drygt tre miljarder kronor. Det här vill regeringens utredare Ingvar Persson ändra på. Han har fått i uppdrag att se över bestämmelserna kring kärnkraften, bland annat eftersom regeringen vill ge tillstånd att öppna upp för mer kärnkraft.

Ingvar Persson föreslår att reaktorinnehavarna, det vill säga Ringhals AB, OKG AB och Forsmarks kraftgrupp AB, står för kostnaderna med hjälp av moderbolagen Vattenfall, Eon och Fortum upp till tolv miljarder kronor.

Skulle en olycka kosta samhället mer går alla kärnkraftsstater som är anslutna till en särskild konvention in och fyller på till drygt 15 miljarder kronor. Skulle det bli en ännu allvarligare olycka, tar man hela förmögenheten som finns hos bolaget, så långt pengarna räcker.

Blir olyckan mycket stor, ja då kan man få räkna med att staten gå in i alla fall, säger Ingvar Persson.

– Det blir då en politisk fråga. Men om man tittar på tidigare stora katastrofer som har inträffat i Sverige, oavsett vad det är för källa till den katastrofen så har svenska staten, eller staterna som regler gått in och försökt att hjälpa de nödlidande så långt som det är möjligt.

Miljöminister Andreas Carlgren tycker att det här är ett bra förslag som utredaren presenterade i dag.

– Det betyder också att Sverige lägger de tuffaste kraven i världen på vad varje reaktorinnehavare ska ta för ansvar för sin egen reaktor. Det är ingen annan som går lika långt ännu så länge, säger Andreas Carlgren.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista