Pakistanska extremister slår till igen

Dödssiffran i självmordsattentatet i den pakistanska staden Rawalpindi i morse stiger. Vid lunchtid svensk tid rapporterades om 34 döda, men antalet väntas bli ännu högre.

Sedan i mitten av oktober, när den pakistanska armén gick till offensiv mot extremistfästen nära den afghanska gränsen har 300 mänskor dött i liknande terrordåd på olika håll i Pakistan.

I dag var det en ny månads första arbetsdag och kön av människor som skulle hämta ut löner och pensioner från banken som ligger bredvid ett hotell i Rawalpindi sträckte sig ända ut på parkeringsplatsen. Det var där explosionen kom, i form av en eller möjligen till och med två, samtidiga, självmordsbombare på motorcykel.

Från sina sjukhussängar har överlevande berättat för pakistansk tv om det inferno som följde och om hur det regnade ner sylvassa glassjok över dem från utblåsta fönster. Sjukhusen i Rawalpindi och här i grannstaden och huvudstaden Islamabad är satta i katastrofläge och i Rawalpindi ska enligt media alla skolor ha stängts.

Och med ytterligare ett terrordåd har känslan i båda städerna av utsatthet förstärkts. För trots alla vägspärrar som finns här, trots alla försäkringar om skärpt säkerhet, lyckades pakistanska extremister ännu en gång ta sig fram till sitt mål - och målet låg i vad som ska vara Rawalpindis allra mest bevakade område: den del där arméns högkvarter och en rad andra militära byggnader ligger.

Armén hävdar framgångar i sin offensiv mot de pakistanska talibanernas fästen i de oländiga områdena i södra Waziristan nära den afghanska gränsen - men extremistgrupperna har inte förlorat kapaciteten att slå tillbaka mot gator och marknader i pakistanska städer.

I dag bevisade de det igen - samtidigt som regeringen i helsidesannonser med foton utlovade mångmiljonbelöningar för upplysningar som leder att de åtta ledande männen för de pakistanska talibanerna kan gripas - levande eller döda.

Agneta Ramberg, Islamabad
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista