Avtalsrörelsen 2010

LO-facken vill höja lönerna nästa år

Uppdaterad: 16:38
Fackförbunden inom industrin och LO vill ha löneökningar 2010. I snitt krävs en höjning med 600-700 kronor i månaden. Kraven får skarp kritik av Svenskt Näringsliv som menar att LO och facken inom industrin inte tagit hänsyn till det ekonomiska läget i Sverige.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven tycker att kraven är rimliga.

– Jag försvarar det med att om vi skulle ha noll i löneökningar så bromsar vi upp konsumtionen och förvärrar bara sysselsättningsläget. Konjunkturinstitutet har själva sagt att noll skulle kunna innebära minus 40 000 jobb och dit ska vi inte, säger Stefan Löfven.

Hur skäligt är 2,6 procent när läget är så dåligt?

– Jo, det är skäligt. Det är hänsyn taget till den situation vi är i. Förra gången krävde vi 3,9 procent inför 2007 års förhandlingar. Nu går vi ner men inte så långt att vi inte längre kan försvara reallönerna. Så det tycker vi är fullt försvarligt, säger Stefan Löfven.

Den kommande avtalsrörelsen är den största hittills och totalt ska tre miljoner anställda få nya avtal. Förbunden inom industrin med en halv miljon medlemmar är först ut med sina krav, på 2,6 procent i löneökningar, eller i snitt mellan 600 och 700 kronor i månaden. Som lägst är kravet en löneökning med 430 kronor i månaden.

Inte bara facken inom industrin, utan även de 14 LO-förbunden gick i dag ut med sina krav inför avtalsrörelsen. Förutom löneökningar på 2,6 procent vill LO att en jämställdhetspott ska gå till avtalsområden med de lägsta lönerna alltså LO-förbundens kvinnodominerade avtalsområden.

Facken vill också bland annat att lönekartläggningar ska genomföras varje år för att försöka jämna ut orättvisa löneskillnader mellan män och kvinnor.

Facken kräver också att arbetsgivarna upphör med att kringgå las, lagen om anställningsskydd, när företag anlitar bemanningsföretag i stället för att återanställa uppsagda medarbetare.

Förbunden vill också att anställda ska ha rätt till utbildning. Därför vill man avsätta en del av löneutrymmet till utbildningsinsatser.

I Danmark avsattes 0,1 procent av löneutrymmet i en fond till utbildningsinsatser. Unionens ordförande Cecilia Fahlberg tänker sig något liknande för den svenska industrin.

- Vi ska ta av löneutrymmet. Så det är viktigt för oss att signalera i det här läget, säger Cecilia Fahlberg, ordförande Unionen.

Hur mycket är era medlemmar med på det?

– Utbildning och kompetensutveckling är oerhört högt rankat i alla de enkäter och allt förberedande arbete som vi har gjort under våren. Det är ett högt prioriterat krav, säger Cecilia Fahlberg.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista