Afghanistanval ställs in – Karzai blir kvar

Uppdaterad: 16:00
Det blir ingen andra valomgång i Afghanistan på lördag. Efter det att den ende motkandidaten till president Hamid Karzai drog sig ur valet i går, har den afghanska valkommissionen nu ställt in valet och förklarat Karzai omvald.

Som vinnare av den första valomgången och utan motkandidat i den andra är Hamid Karzai härmed omvald till Afghanistans president, deklarerade den afghanska valkommissionens ordförande och hänvisade till de säkerhetsmässiga risker och de väldiga kostnader det skulle ha inneburit att hålla ett enkandidatsval på lördag.

FN:s generalsekreteratare Ban Ki-Moon som överraskande kom till Kabul i morse och har träffat både Karzai och Abdullah Abdullah, motkandidaten som drog sig ur i går, drog säkert en suck av lättnad även om han inte kunde låta den lättnaden bli offentlig.

I FN och det internationella samfundet har det funnit en stark olust inför utsikten att utsätta afghaner, FN-tjänstemän och soldater från en rad nationer för ett enkandidatsval med alla de risker det skulle innebära för upptrappade talibanattacker.

Agneta Ramberg, Islamabad
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista