Ford har vänt förlust till vinst

Uppdaterad: 16:02
Amerikanska biltillverkaren Ford har vänt sina förluster till vinst, enligt kvartalsrapporten som presenterades idag. Men för dotterbolaget Volvo Personvagnar redovisas förlust.

Det ljusnar för Ford, den amerikanska biljätten överraskar med ett oväntat bra resultat tredje kvartalet i år. Nettovinsten blev nära en miljard dollar. Det är ett kraftigt lyft jämfört med förlustsiffrorna samma period förra året, Ford har lyckats förbättra resultatet sedan dess med 1,2 miljarder dollar. 

Ford är den enda av de tre stora amerikanska biltillverkarna som har klarat sig utan statligt stöd, bolaget säger att vinsten beror på att man skurit ned kostnader kraftigt och kunnat öka marknadsandelarna i Nordamerika. Den statliga skrotningspremien för bilar har också bidragit till att öka bilförsäljningen.

Fords dotterbolag Volvo Personvagnar går också bättre än förra året, men fortfarande med förlust. Tredje kvartalet blev Volvo PV:s förlust 135 miljoner dollar, det är en bra bit från bottensiffrorna förra året, då var Volvo-förlusten mer än 450 miljoner dollar under tredje kvartalet.

Att Volvo PV går bättre beror bland annat på besparingar och på bättre produktmix, enligt Ford. Sammantaget är Fords resultat betydligt ljusare än vad analytikerna förutspått.

Nu tror Ford på bättre tider och höjer prognosen. 2011 ska bolaget vara stabilt lönsamt, säger Ford i ett pressmeddelande.

– På lång sikt är vi starka, på kort sikt är vi försiktigt optimistiska, säger Fords vd Alan Mulally.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista