Stieg Larssons livskamrat erbjuds pengar

Den långa och segdragna tvisten om vem som är den rättmätige arvtagaren efter den svenska succéfattaren Stieg Larsson fick i dag en något oväntad vändning. Författarens far och bror erbjuder nu 20 miljoner kronor till Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson. 

Det är Svenska Dagbladet som i dag skriver om erbjudandet. 

Eva Gabrielssons advokat Sara Pers-Krause säger att tvisten har aldrig handlat om pengar.

– Det primära för Eva Gabrielsson är förvaltningsrätten, alltså rätten att förvalta Stieg Larssons litterära kvarlåtenskap. Det är det som vi har framfört i våra förslag, säger hon.

Så detta handlar egentligen inte om pengar?

– Nej, det gör det inte.

Journalisten och författaren Stieg Larsson dog 2004. Hans Millenniumtrilogi om datahackern Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist släpptes först efter hans död och böckerna har varit en stor försäljningssuccé både i Sverige och utomlands.

Ganska snart efter Stieg Larssons död påbörjades en tvist mellan hans livskamrat under cirka 30 år, Eva Gabrielsson, och hans far Erland och bror Joakim Larsson.

Rent juridiskt går arvet efter författaren till fadern och brodern på grund av att Gabrielsson inte var gift med Stieg Larsson och att inget testamente heller hade skrivits före hans död.

I olika medier har det genom åren förts en hätsk debatt fylld av anklagelser om vem som är den rättmätiga arvtagaren till Stieg Larssons verk, böcker som enligt Svenska Dagbladet i dag inbringat inte mindre än 130 miljoner kronor.

Erland och Joakim Larsson erbjuder i dag 20 miljoner kronor till Eva Gabrielsson. De säger till SvD att de är trötta på att vara historiens "bad guys" och de uppger att de velat komma överens hela tiden.

Enligt dem har de försökt komma i kontakt med Eva Gabrielsson i flera år utan att lyckas. Men enligt Eva Gabrielsson advokat Sara Pers-Krause stämmer inte det alls.

– Den uppgiften är inte korrekt att det inte skulle ha förevarit några kontakter mellan parterna eller från vår sida under de här åren, utan det har det varit kontinuerligt, säger hon.

Vad är Eva Gabrielssons reaktion på dagens uppgifter?

– Hon avvaktar en kontakt från Larssons ombud innan hon tar ställning via mig direkt till dem, säger Sara Pers-Krause.

Ekot har sökt Erland och Joakim Larsson under dagen, men utan resultat.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista