Christer Ågren är djupt oroad.

Arbetsgivarna oroas av fackligt krav

LO och industrifacken kräver löneökningar på 2,6 procent inför avtalsrörelsen nästa år. Men Svensk Näringsliv säger att kraven är orimliga. Enligt arbetsgivarsidan finns heller inte utrymme att ge mer pengar till de lägst avlönade.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv anser att fackens krav är orimliga. Svenskt Näringsliv vill ha centrala avtal utan siffror på löneökningar och anser att bara de företag som klarar löneökningar ska införa det i lokala avtal.

Dessutom är Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren kritisk till att de med lägst löner skulle få betydligt mer än 2,6 procent i löneökning.

– Vi är djupt oroade av de krav som man har presenterat i dag som då kommer att innebära höjningar i avtalen mellan 2,5 och upp till 3,6 procent för låglöneförbunden inom LO. Vilket inte alls spelar med den ekonomiska verklighet vi lever i, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Är det fel att ge dem som har lägst lön extra påslag?

– I det här läget har vi inte råd med att hålla på och ge extra påslag till olika grupper. Den här gången handlar det om att se till vi kommer igenom krisen med så många företag intakta som möjligt och så många jobb kvar som möjligt, säger Christer Ågren.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".