AIK-fans riskerar att portas nästa år

Det blev bråk mellan AIK:s och IFK Göteborgs supportrar efter matchen om SM-guldet i fotboll i går. Och inne på arenan Gamla Ullevi sprang AIK-fans in på plan för att fira segern. Polisen ska nu granska planinvasionen och hundratals supportrar riskerar tillträdesförbud nästa år.

 – Vi ska spänna musklerna för detta gör vi inte bara för att utkräva rättelse i efterhand, utan för att förebygga inför kommande säsong. Man ska vara väl medveten om vad det kostar att inte följa ordningsreglerna som finns på arenan. Jag kan tänka mig att det blir ganska många som inte går på fotboll nästa år, säger Erik Nord, kommenderingschef för polisen i Västra Götaland.

Enligt polisens preliminära bedömning sprang upp till 800 AIK-fans in på Gamla Ullevi efter matchen.

En sådan planinvasion sker i princip alltid när ett större lag vinner allsvenskan, men det är tradition även på till exempel bandyfinalen.

Men gårdagens förutsättningar var annorlunda med två supportergrupper med våldsam historia i en direkt avgörande match.

Så varför stoppade då inte poliserna inne på arenan AIK-fansen från att springa in?

Fansen gör sig i det läget skyldiga till olaga intrång. Det är ett bötesbrott som i och för sig kan leda till ett tillträdesförbud, men som enligt Erik Nord inte i det läget bör förhindras med fysiskt våld från polisen.

– Det är inte lätt att hindra människor som tar sig in på det viset. Det blir lätt att det blir oerhört stökigt och bråkigt om vi börjar rycka och slita i människor där, för då kan vi få igång ett slagsmål eller ett våldsamt upplopp på grund av vårt eget agerande. Det var aldrig vår avsikt att förhindra en planinvasion utan det var att förhindra öppna slagsmål och konfrontationer mellan supportergrupper inne på plan. Det lyckades vi med, säger han.

Det är inte polisen, utan arrangören som är ansvarig för säkerheten på arenan. Seppo Vaihela, klubbdirektör i IFK Göteborg säger att med facit i hand var det tillfälliga meterhöga staketet runt arenan inte tillräckligt.

– De åtgärder som vi vidtog skulle lösa detta, men det gjorde inte det.

Så ni gjorde fel från IFK Göteborgs sida?

– Ja, jag tycker att vi inte var framgångsrika där, säger Seppo Vaihela.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista