Felaktiga besked kan döda foster

Fullt friska foster har i flera fall de senaste åren aborterats som en följd av att ultraljud har feltolkats. Det är programmet Brunchrapporten i P3 som har hittat 24 fall där föräldrar fått beskedet att foster har varit döda när de i själva verket inte har varit det.

Karin Forsberg är enhetschef på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Göteborg har ingen förståelse för att den här typen av misstag kan ske.

– Jag tycker att det är jättekonstigt. Socialstyrelsen har ställt krav på att man ska ha rutiner och riktlinjer för att undvika att det här ska inträffa. Att man då fortfarande inte har det tycker jag är anmärkningsvärt, säger Karin Forsberg.

Karin Forsberg berättar om ett fall på Sahlgrenska universitetsjukhuset i Göteborg. Det var en kvinna, gravid i vecka sex, som sökte vård för smärtor och där ultraljudet visade missfall.

Hon fick abortpiller med sig hem men när hon kommer tillbaka till nästa undersökning visar det sig att hon bär på ett levande foster. Men eftersom hon har tagit abortpillren riskerade fostret att skadas så kvinnan gjorde ändå en abort.

Samma sak har hänt åtminstone en gång tidigare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

När man gör en ultraljudsundersökning tidigt i graviditeten och den tyder på att det är ett missfall ska, enligt gällande rutiner, undersökningen göras om en gång till. Men den rutinen följs inte regelmässigt av flera sjukhus som Brunchrapporten varit i kontakt med.

Brunchrapporten i P3 har hittat 24 fall de senaste åren där föräldrar har fått besked om missfall som senare visat sig vara fel. I tio av de fallen har den gravida kvinnan fått med sig abortpiller hem eller fått tid för skrapning.

Och det är svårt att utläsa det som ultraljudet visar. Enligt Harald Almström, som har skrivit riktlinjerna för hur man ska bedöma ultraljud, är tio procent av de ultraljud som görs tidigt i graviditeten osäkra när det gäller ett fosters livsduglighet.

– Alla gynekologer är inte helt hundraprocentigt kompetenta att använda apparaturen på rätt sätt. På akutmottagningar och vanliga gynekologmottagningar så har man enklare apparatur och då kan det vara svårt att säkert uttala sig om att det är ett missfall och att fostret inte lever.

Karin Forsberg på Socialstyrelsen i Göteborg tycker att de uppgifter som i dag har kommit fram i borde leda till eftertanke hos vårdgivarna.

– I det fall som vi har utrett som har varit på Sahlgrenska sjukhuset har vis tällt kravet att man bör göra en dubbelkontroll. Alltså att man bör ha en rutin som gör att man är så pass säker på sin diagnos att det inte kan finnas någon tveksamhet, säger Karin Forsberg, Socialstyrelsen.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista