Kraftig ökning för Industrivärden

Investmentbolaget Industrivärden med ägande i ett stort antal svenska börsbolag har gått starkt i år, enligt dagens kvartalsrapport.

Industrivärden är investmentbolaget som äger stora andelar i flera svenska storföretag och konkurrerar med Wallenbergsfärens maktbolag Investor om inflytande i svenskt näringsliv.

Industrivärden äger aktier i Handelsbanken, Ericsson, AB Volvo, Indutrade, Höganäs, Sandvik, SSAB, SCA, Skanska och Munters.

Ägandet i bolagen i form av aktier gav en totalavkastning under årets första nio månader på 49 procent. Det är bättre än börsens index.

Substansvärdet ökade med 73 procent sedan årsskiftet, till 107 kronor. Substansvärdet är marknadsvärdet på tillgångarna minus skulderna.

Aktieportföljens värde, alltså aktierna i storbolagen, ökade under samma period med 17,4 miljarder kronor eller 50 procent, att jämföra med börsuppgången på 44 procent.

Och har man ägt Industrivärdens a-aktie sedan årsskiftet har man kunnat inhösta en totalavkastning på 60 procent fram till och med i fredags.

Industrivärden redovisar en vinst före skatt på 8,3 miljarder kronor för tredje kvartalet. Förra årets tredje kvartal blev det en förlust på åtta miljarder.

Industrivärdens resultat är ännu ett tecken på att lågkonjunkturen har bottnat och att vändningen tycks vara på väg.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista