afghanistan

Karzai president utan ny valomgång

I Afghanistan utropade valkommissionen i dag Hamid Karzai till president. Det skedde efter att den andra valomgången, som skulle ha hållits på lördag, slopats.

– Jag är glad över beslutet att Karzai utsetts till president, att det inte blir en andra valomgång, det säger Jahan Gher, en kontorsarbetare i Kabul.

– Det finns många bra skäl att slopa andra omgången, folket har väntat så länge på ett resultat och vi behöver snabbt en stabil regering, säger han.

Beskedet att Hamid Karzai utropats till president för en andra femårsperiod välkomnas också av USA, FN och andra. Det kommer efter ett 2,5 månader långt politiskt drama efter den fuskomgärdade första valomgången, ett drama som ytterligare urgröpt Karzais redan dalande ställning i omvärlden och bland många afghaner.

Karzai fick ändå flest röster i första omgången och afghanska valkommissionen säger att dagens beslut följer konstitutionen, eftersom motkandidaten Abdullah Abdullah hoppade av i går. Kommissionen pekar också på de stora kostnaderna förenade med en andra valomgång och allvarliga säkerhetsproblem; talibanerna har hotat de som organiserar och deltar i valet.

I flera västländer fanns djup olust inför att riskera sina soldaters liv i ett val där vinnaren var känd på förhand. Och bakom kulisserna har trycket varit stort på Karzai och valkommissionen att inte insistera på en andra omgång av formella skäl.

Men alla välkomnar inte dagens besked. Yasir, en man som just klev ut från en moské i centrala Kabul sa att han var besviken på beskedet.

– Karzai borde ha uppfyllt Abdullahs krav för en andra valomgång.

Karzais regering har anklagats för inkompetens, korruption och för att ha lierat sig med krigsherrar och andra osmakliga element. Förhoppningen hos många är att Karzais andra femårsperiod ska bli annorlunda och bättre än den första.

Nils Horner, SR:s Asienkorrespondent
nils.horner@sr.se

Samarbete med Mohammad Qasim, Kabul

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista