Svensk journalist möttes av burop i Israel

I Israel fortsätter journalisten Donald Boströms artikel om påstådd organstöld att väcka mycket starka känslor. Artikeln vållade en diplomatisk kris mellan Israel och Sverige och artikelförfattaren Donald Boström deltog i dag vid en mediekonferens i Dimona i södra Israel.

Donald Boström möttes av burop när han kom in på scenen och en arg demonstration utanför konferenscentret.

– Ni hade lika gärna kunnat bjuda in Hitler, säger någon i publiken, men arrangörerna, liksom Dimonas borgmästare vädjar om en sansad dialog.

Utfrågare är den israeliske tv-stjärnan Yair Lapid, som konstaterar på scenen att Donald Boström är antisemit.

– Du är antisemit för att du är beredd att tro att den israeliska regeringen är kapabel till något så ohyggligt. Men till ditt försvar kan jag säga att du antagligen inte är medveten om det, du är bara en del i en radikal vänstervåg i Europa som påstår att de är kritiska mot Israel och inte alls hatar judar, sa intervjuaren.

Donald Boström upprepade det han sagt i två och en halv månad att frågan om varför unga ihjälskjutna palestinska män obducerats, och misstankarna om att deras organ stulits, måste utredas.

Han sa också att artikeln i Aftonbladet hade missförståtts och felciterats, men han kunde inte presentera några nya bevis som stödjer tesen om organstöld.

Det är framförallt de långsökta kopplingarna mellan en judisk rabbin inblandad i illegal organhandel i USA år 2009 och dödsskjutningarna i på Västbanken tidigt 1990-tal då det rådde brist på organdonatorer i Israel som framförallt upprört israeler och påmint de om medeltida antisemtisk ryktesspridning om att judar skulle slakta kristna barn för att ta deras blod.

Donald Boström medger i dag att kopplingen var olycklig.

– Mitt mål är att man ska utreda vad som har hänt med de här familjerna. Och om jag hade vetat vad jag vet i dag hade jag inte gjort den kopplingen, säger han.

Cecilia Uddén, Dimona i södra Israel
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista