Rejäl ökning av arbetsmiljöbrott

Antalet lagförda anmälda miljö- och arbetsmiljöbrott ökar rejält i landet. Fram till september i år handlar det om närmare 500 jämfört med drygt 250 under samma period förra året. Det meddelar den nationella riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.

En stor anledning är att det blivit lättare att döma företag till företagsböter istället för att åtala enskilda personer.

– Jämfört hur vi hade det för ett år sedan så har det ökat markant, säger Gunnar Jonasson, miljöåklagare i Stockholm.

Bekämpningen av miljöbrott och arbetsmiljöbrott ser ut att ha blivit betydligt effektivare sedan landets miljöåklagare sedan årsskiftet samlas under den nya riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål med central ledning i Malmö.

Vid Stockholmsenheten pågår just nu ett par hundra förundersökningar gällande arbetsmiljöbrott och miljöbrott, berättar Gunnar Jonasson. Däribland ett bensinbolag som åtalats om en företagsbot på 2,5 miljoner, på grund av ett utsläpp av 174 kubikmeter olja vid deras anläggning i Nynäshamn.

Även om det nu är något färre miljöåklagare än tidigare, runt 18 jämfört med 23-24 förra året, så är de i dag med den nya organisationen fredade från att behöva arbeta med annat än just miljömål.

– Tidigare så var vi knutna till en allmän kammare, vilket innebar att vi också fick arbeta stor del av vår tid med vanliga mål vilket gjorde vårt arbete förhållandevis splittrat.

Av de anmälningar kring misstänkta miljö- och arbetsmiljöbrott, som ligger runt 3 000 till 4 000 årligen, har närmare 500 lagförts och lett till åtal fram till och med september i år. Det ska jämföras med hälften så många, drygt 250 under samma period förra året.

  – Vi har också sett helt generellt sett att man ser allvarligare på den här typen av mål nu i tingsrätter och hovrätter. Man dömer lite tuffare och man har också lättare för att döma som jag ser det, säger chefsåklagare Mats Palm i Malmö.

Något som också påverkar statistiken och som tagit rejäl fart nu, enligt miljöåklagarna, är åtalen om företagsböter.

Närmare hälften av alla lagföringar har med en företagsbot. Tidigare har det handlat om ett ytterst fåtal, enligt Mats Palm. Detta beror till stor del på de nya regler som trädde i kraft för tre år sedan och som gör det enklare att bötfälla företaget utan att åklagaren behöver peka ut en skyldig person. Vilket tog mycket tid, säger Christer Jarlås, miljöåklagare i Östersund.

– Tidigare så kanske 50 till 60 procent av allt arbete med polisutredningen bestod i att utreda ansvaret i företaget, eftersom ingen i företaget var villig att ta på sig det där ansvaret. Och det slipper vi när det räcker att vi kan visa att det begåtts ett brott i företaget, och kan rikta talan mot företaget som sådant, säger Christer Jarlås.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

FAKTA FÖRETAGSBOT

Företagsbot är en ekonomisk sanktion som näringsidkare kan dömas att betala.

Med näringsidkare menas såväl fysiska som juridiska personer som yrkesmässigt bedriver ekonomisk verksamhet, oberoende av om verksamheten är inriktad på vinst eller inte.

Reglerna för företagsbot finns i kapitel 36, paragraf 7 i brottsbalken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista