V kritiserar S-beslut om vinster i skolan

Inga vinster till privata aktörer i skolan tycker Vänsterpartiet, som nu kritiserar Socialdemokraternas kongressbeslut. Ett oklart beslut, säger Vänsterpartiets talesperson i utbildningsfrågor Rossana Dinamarca.

På Socialdemokraternas kongress bestämde partiet att ”vinster ska inte kunna tas ut genom att ge avkall på kvaliteten i skolan, eller genom att välja bort elever med störst behov."

– Jag tycker det är ett ganska oklart beslut. Man pratar om att man ska se till kvalitén också, jag tycker det blir väldigt oklart vad man menar med det. Vi vet redan i dag att det finns stora kvalitetsbrister bland de fristående skolorna, säger Rosanna Dinamarca, Vänsterpartiets talesperson i utbildningsfrågor.

Socialdemokraterna skriver i sitt kongressbeslut att de "har en principiell uppfattning om att skattemedel avsedda för skolan, ska gå till skolan, och att vinst inte ska kunna tas ut genom att skolan ger avkall på kvaliteten eller väljer bort elever med störst behov".

Vänsterpartiet vill inte att skolor ska kunna drivas som aktiebolag. Socialdemokraterna och Miljöpartiet säger ja till vinster i friskolor, bara kvalitén inte är för dålig.

Vänsterpartiet ska nu träffa Miljöpartiet och Socialdemokraterna för att förhandla fram ett gemensamt förslag att gå till val på.

Om friskolor ska få ta ut vinst kommer alltså att bli en förhandlingsfråga mellan de olika partierna.

Rossana Dinamarca tror att Vänsterpartiet har opinionen med sig om att stoppa vinst i friskolor.

– Vi ska komma ihåg att en väldigt stor andel utav de socialdemokratiska ombuden ändå tyckte att man bör ha en starkare reglering när det gäller vinstuttag för fristående skolor. Jag tror definitivt att vi kommer komma överrens.

– Det är flertal regler som man måste se över när det gäller fristående skolor överhuvudtaget därför att det är alldeles generöst i dag. En utav de frågorna handlar om vinst. Jag tror att den stora allmänheten också tycker att det är fel att skattepengar som är ämnade att användas för eleverna och skolan sätts i fickorna på aktieägare som inte har ett dugg med skolgången att göra, säger Rossana Dinamarca.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista