Nya samtal om Cypernkonflikten

Nya samtal om den långdragna olösta Cypernkonflikten har börjat igen i Nicosia på den delade ön i Medelhavet. Trots att parterna nu träffas regelbundet och samtalar dyker samma gamla tvistefrågor upp igen. Men det finns förhoppningar om en lösning före årets slut.

De nya samtalen mellan grekcypriotiske presidenten Demetris Christofias och den turkcypriotiske Mehmet Ali Talat är förstås huvudnyhet i de cypriotiska tv-nyheterna.

Samtalen har visserligen pågått mer än ett år under FN:s medling, men det är först under hösten som några egentliga framsteg gjorts.

De tidiga mötena avbröts flera gånger av att den ena eller den andra parten lämnade mötena i protest.

Samtalen som började i går kväll handlar om en av de svåraste i tvisten. Vem har rätt till de fastigheter som grekcyprioter övergav när Turkiet invaderade den norra delen av ön 1974. Invasionen som var ett svar på ett grekiskt försök att återförena Cypern med Grekland. 

Den grekcypriotiska sidan föreslår att de lagliga ägarna måste besluta, medan den turkcypriotiska sidan anser att de som ockuperar fastigheterna nu i första hand måste ha beslutanderätten, beskrivs problemen i den grekcypriotiska televisionen.

Frågan om land och hus som övergavs när ön delades är också enligt FN ett av de största hindren för att nå en uppgörelse.

Under två veckor har frågan diskuterats av parterna utan att de kunnat hitta en lösning. Samtalen kommer fortsätta på fredag.

Turkiet hoppas på en uppgörelse före årsskiftet. Ett avtal om Cypern är nödvändigt för att Turkiet ska ha en chans till EU-medlemskap.

Turkiet har anklagat Grekland för att förhala processen, men i och med regeringsskiftet i landet finns vissa förhoppningar om en lösning.

Den nye grekiske premiärministern Giorgios Papandreou har som utrikesminister engagerat sig i Cypernfrågan. Hans första utlandsbesök som nyvald gick till Turkiet och Cypern.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_löfgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista