Zelayas anhängare tror att de lurats

I Honduras har den avsatte Manuel Zelayas anhängare börjat misstänka att de avtal som undertecknades häromdagen inte alls är den efterlängtade lösningen av krisen som det framställts som, utan i själva verket syftar till att legalisera kuppen för fyra månader sedan då Zelaya avsattes.

Om två dagar, på torsdag, ska en ny nationell enhetsregering ta över makten i Honduras. Det är i alla fall en av de centrala punkterna i det avtal som undertecknades av Manuel Zelayas och kuppresidenten Roberto Michelettis representanter i slutet av förra veckan och som av det internationella samfundet beskrivs som slutet på krisen i landet.

En förutsättning för att en sådan regering ska kunna bildas är att Manuel Zelaya först återinsätts som president.

Det var åtminstone den allmänna tolkningen när avtalet tillkännagavs.

Nu hävdar såväl kuppregeringen som en rad kongressledamöter att det inte finns någonting i avtalet som säger att Zelaya måste återinsättas.

Avtalet säger bara att det är kongressens sak att besluta om; inte att bekräfta Zelayas återinsättning.

Avalet sätter heller inte upp några tidsramar för när kongressen måste fatta sitt beslut. Det kan lika gärna ske nu, som om en månad, eller två.

Och att kongressen ännu inte, när det bara återstår två dagar tills den nya, men ännu inte utsedda, regeringen ska tillträda, inte ens har sammankallats för att diskutera frågan stärker knappast förhoppningarna om ett snabbt besked.

När avtalet undertecknades upplevdes det allmänt som en seger för Zelaya. Det var kuppregeringen som gav efter i och med att den gick med på att låta kongressen fatta beslutet om Zelayas framtid, precis som han krävt.

Men det som då, för bara några dagar sedan, tolkades som en garanti för Zelayas återkomst till makten, det upplever i dag många av hans anhängare som en sofistikerad fälla och ett sätt att få det internationella samfundet att erkänna valet om en månad, och samtidigt legalisera avsättningen av Zelaya, vilket ju skulle bli resultatet om kongressen röstar emot hans återinsättning, oavsett när det sker.

Det skulle visserligen bryta mot avtalets andemening, men inte med dess bokstav.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista