Gravida vann mot Försäkringskassan

Uppdaterad: 12:44
Fyra gravida kvinnor blev könsdiskriminerade när de nekades sjukpenning för besvär i samband med sina graviditeter. Det slår Stockholms tingsrätt fast i en dom.

En av kvinnorna som nu får skadestånd är Kristin Jonsson.

– Det var skönt att äntligen ha blivit trodd på något sätt. För det var väl en av känslorna man hade då, just det där att vara misstrodd och jag kände mig som en fuskare när brev på brev dök upp från Försäkringskassan där jag inte ansågs tillräckligt sjuk. Nu känns det ändå som att nu har vi blivit trodda och det kändes för min del väldigt, väldigt bra, säger Kristin Jonsson.

Det var Diskrimineringsombudsmannen, DO, som stämde Försäkringskassan. Domen i dag, som är den första i sitt slag, är bara början. DO driver ytterligare 14 fall.

Dagens dom handlar alltså om Kristin Jonsson och ytterligare tre kvinnor som under senare delen av graviditeten led av problem som foglossning och ryggvärk.

De nekades sjukpenning eftersom sjukdomstillstånden inte avvek från vad som Försäkringskassan ansåg vara normalt under en graviditet. Alla fyra kvinnor överklagade beslutet till länsrätten där de fick rätt.

Dagens dom från tingsrätten handlar alltså enbart om att Försäkringskassan har gjort sig skyldigt till könsdiskriminering.

Tingsrätten ger DO rätt i sitt påstående att det går att jämföra problem vid graviditet med andra sjukdomstillstånd. Rätten fastslår att de här kvinnorna har behandlats sämre och annorlunda än andra jämförbara fall.

Rätten skriver att det är graden av besvär som är relevant vid bedömning av sjukpenning, inte orsaken till dem.

Försäkringskassan har varit mer restriktiv vid bedömningen av de här fallen, anser tingsrätten, och borde följa diskrimineringslagstiftningen med "god marginal".

Därför ska Försäkringskassan betala ut ett skadestånd på 50 000 kronor vardera till de fyra kvinnorna.

Ett tråkigt besked, säger Adriana Lender, generaldirektör vid Försäkringskassan. Hon anser att lagen om allmän försäkring inte alltid går hand i hand med diskrimineringslagstiftningen.

– Det där är knepiga avgöranden. Det finns många gravida personer som får sjukpenning och det har ju också de här personerna fått. Visserligen efter det att de har överklagat.

Men här slår man fast att det är rimligt att kräva av er att ni respekterar diskrimineringslagstiftningen med god marginal. Tycker du att man har gjort det i det här fallet?

– Jag vill inte uttala mig om det för nu har vi den här domen och tingsrätten anser inte det. Då får vi acceptera det, säger Försäkringskassan generaldirektör Adriana Lender.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista