Ingen ny förundersökning i Ströbergfallet

Åklagare har beslutat att inte inleda förundersökning mot Säkerhetspolisen i fallet med den spiondömde Bertil Ströberg. Det var efter det att nya uppgifter om fallet presenterades i TV4-programmet Kalla Fakta som Säpo beslutade att låta åklagare titta närmare på ärendet.

Flygofficeren Bertil Ströberg dömdes i början av 1980-talet för grovt spioneri. Mot sitt nekande dömdes han för att ha försökt sälja försvarshemligheter till Polen och han satt sex år i fängelse.

Bertil Ströberg har hela tiden hävdat att han är oskyldig och menar än i dag att han är utsatt för en komplott.

TV4-programmet Kalla Fakta presenterade nyligen uppgifter som talar till Ströbergs fördel. Det gäller uppgifter som Säpo medvetet ska ha undanhållit för Ströberg, hans advokater och de domstolar som dömde honom.

För några veckor sedan beslutade Säpo att låta en åklagare titta närmare på fallet, och kammaråklagare Ronny Jakobsson vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål säger till Ekot att han gått igenom alla de nya handlingar som presenterades i programmet.

Jakobsson anser inte att det finns anledning i nuläget att inleda förundersökning mot Säkerhetspolisen. Bland annat är det eventuella tjänstefel som begåtts preskriberat, säger han.

Men ärendet är inte avslutat än. Åklagaren inväntar först Högsta domstolens beslut efter Bertil Ströbergs resningsansökan.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista