Gränsövergångar mot Ukraina stängs

Slovakien stänger i dag två gränsövergångar till grannlandet Ukraina efter rapporter om att svininfluensan sprider sig snabbt i Ukrainas västra delar. Men världshälsoorganisationen WHO säger att det inte finns några bevis för att Ukraina är värre drabbat än något annat land.

Myndigheterna i Lviv-regionen i västra Ukraina har registrerat över 100 000 influensafall, varav närmare 3 000 personer är inlagda på sjukhus. Enligt det ukrainska hälsoministeriet har 71 dödsfall på grund av influensa konstaterats i landet men hur många av dessa som faktiskt smittats av svininfluensan är okänt.

Världshälsoorganisationen WHO har på begäran av Ukrainas regering skickat en arbetsgrupp för att hjälpa till. En talesperson för WHO säger dock att detta inte betyder att läget i Ukraina är extra allvarligt utan att gruppen ska utvärdera informationen från ukrainska myndigheter.

Samtliga skolor i hela Ukraina är nu stängda veckan ut. I landets västra delar har också utomhusmarknader stängt och guvernören i Lviv-regionen har uppmanat biografer, kaféer, klubbar och teatrar att inte hålla öppet. Angränsande EU-landet Slovakien har valt att från och med i dag stänga två av sina gränsövergångar till Ukraina samt införa medicinska kontroller vid övriga gränsstationer österut.

Onsdagens Champions League-match i fotboll i den ukrainska huvudstaden Kiev mellan Dynamo Kiev och italienska Inter höll på att ställas in. Det italienska mästarlaget ville först inte resa till Ukraina på grund av svininfluensan men det europeiska fotbollsförbundet UEFA har inga planer på att ställa in matchen. Nu kan Dynamo Kiev - Inter istället komma att spelas inför tomma läktare.

Flera bedömare, bland dem det ukrainska parlamentets talman Vladimir Litvin, säger att myndigheternas agerande kring svininfluensan ska ses mot bakgrund av den pågående presidentvalskampanjen inför valet i januari 2010.

- Det här är en tävling om vem som bäst leder arbetet med att bekämpa svininfluensan, sa Litvin till en ukrainsk nyhetsbyrå.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista