EU:s ekonomier på väg mot återhämtning

Ekonomin i EU-länderna är långsamt på väg att återhämta sig. Den bedömningen gör EU-kommissionen.

Men priset för återhämtningen är högt. Ett tecken på det är att i stort sett alla medlemsländerna under nästa år på en eller flera punkter bryter mot EU:s stabilitets- och tillväxtpakt.

De gigantiska ekonomiska stimulans- och stödpaketen som EU-ländernas regeringar tvingats plocka fram under den pågående krisen som gör att de offentliga finanserna visar upp stora underskott. I vissa fall många gånger större än den formella gränser på tre procent av BNP.

Bland euroländerna ser det värst ut för Irland, Spanien och Grekland. De här länderna hamnar i år på ett minus på mellan drygt elva och nästan tolv procent. Och ännu sämre väntas det bli för Irland 2011 då underskottet kan tangera nästan 15 procent.

Men även för ett land som Frankrike ser det illa ut som de närmsta åren. Här väntas ha ett minus på runt åtta procent.

Bland icke euro-länder är det sämst för Storbritannien där underskottet ser ut att stiga till nästan 13 procent.

För Sveriges är läget klart bättre. Endast under 2010 blir underskottet över 3 procent, närmare bestämt 3,3.

De stora underskotten slår i nästa led mot statsskulden. EU-kommissionen noterar att åtskilliga länder bryter den tillåtna gränsen på 60 procent av BNP.

För Belgien kommer statsskulden att bli större än 100 procent. För de som sedan tidigare är sämst i klassen växer skulden till 2011 till 118 procent för Italien och till 135 procent för Grekland.

Men även för Tyskland växer skuldbördan till nästan 80 procent och för Frankrike till 88 procent.

På rätt sida om gränsen finns till exempel Sverige med 44, Danmark med 35 och Finland med 52 procent.

Men mot den här lite trista bilden spår EU-kommissionen att konjunkturen börjat vända uppåt.

I stället för en genomsnittlig kräftgång på runt ett minus på 4 procent väntas en tillväxt på ungefär 1 procent nästa år.

Men arbetslösheten kommer inte att ge med sig utan väntas i snitt hamna på över 10 procent. Å andra sidan fortsätter inflationen att vara låg ett bra tag till.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista