Herrgården i Malmö

Lägenheter saneras från fukt och mögel

Uppdaterad: 15:30
Det nedslitna och problemtyngda området Herrgården i stadsdelen Rosengård i Malmö ska totalrenoveras. Ägaren till fastigheterna har tidigare varit tveksam till miljöförvaltningens krav på radikala åtgärder men har nu ändrat sig.

– Vi  kan inte hålla på och bli jagade av miljöförvaltningen och släcka bränder. Nu har vi själva tagit ett helhetsgrepp över hela området, säger Andres Aulik som företräder fastighetsbolaget Gröningen.

Fastighetsbolaget Gröningen köpte 867 lägenheter i kvarteret Herrgården 2005. I flera år har området förknippats med trångboddhet, bränder, upplopp, mögliga badrum och kackerlackor. Renoveringen av lägenheterna har inletts och hela området skall vara färdigrenoverat 2012.

Renoveringsplanen som presenterades i dag är enligt bolaget både mer omfattande och har en kortare tidsplan än vad miljönämnden krävt i sina förelägganden.

– Det här var ta mig sjutton det sista föreläggandet vi har fått. Nu blir det tvärtom. Nu ska vi vara bättre hela tiden och slippa sånt här, säger Aulik.

Herrgården är 40 år gammalt. Det är ett typiskt miljonprogramområde och har i princip aldrig renoverats. Det är byggt för 3 000 personer men 5 000 är skrivna i Herrgården och 9 000 bor där. Hälften är under 18 år. Om drygt ett halvår skall hälften av lägenheterna vara sanerade och renoverade. Frågan är varför man inte påbörjade renoveringarna tidigare.

– Jag har inget bra svar på det om jag ska vara ärlig. Det är möjligt att man har underskattat hur det såg ut i lägenheterna. När man köpte det här gjorde man ju en stickprovskontroll i ett antal lägenheter. Uppenbarligen var det ju så att den kontrollen inte var representativ för hur lägenheterna såg ut invändigt.

– Så vi hade väl en väldig otur kan jag väl säga i det här fallet. Det finns egentligen ingen ursäkt. Vi måste bara var ödmjuka, vi har agerat fel, säger Andres Aulik i bolaget Gröningen.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista