Karadzic framträdde i Haag-domstolen

Uppdaterad: 17:05
Den folkmordsåtalade Radovan Karadzic framträdde i dag i krigsförbrytartribunalen i Haag. Rättegången skjuts upp några dagar sedan Karadzic upprepat sitt krav på mer tid för att förbereda sitt försvar. Men han försäkrade att han inte tänker bojkotta rättegången.

Radovan Karadzic är misstänkt för folkmord som begåtts under kriget i före detta Jugoslavien under den tid då han var ledare för de bosniska serberna.

När rättegången började förra veckan kom han inte till förhandlingarna, vilket väckte ilska och besvikelse hos offer och efterlevande som hade rest hit till Haag.

I dag rådde mera vardag vid tribunalen, inga demonstrerande offer, bara journalister som följde rättegången.

Vid dagens möte diskuterades nu om rätten kan tvinga på Radovan Karadzic en försvarsadvokat, trots att han vill försvara sig själv och om det finns sätt att tvinga honom att infinna sig vid förhandlingarna.

Åklagarsidan hävdade att det omedelbart går att utse en försvarare, vare sig det är en jurist som ska ge råd en åtalad som försvarar sig själv eller en jurist som har ansvar för försvaret, vilket skulle innebära att Radovan Karadzic fråntas rätten att försvara sig själv.

Åklagarna menade också att det inte finns några som helst lagliga hinder från att tvångshämta honom till rättssalen.

Domstolen har hittills valt att inte låta hämta Radovan Karadzic med tvång, eftersom den inte vill låta honom spela rollen av en martyr som med tvång släpas inför skranket.

Radovan Karadzic själv hävdade att hans frånvaro hittills helt enkelt är en fråga om att han fortfarande håller på att läsa in sig, och att det är hans rätt som åtalad att inte behöva komma till domstolen utan att vara tillräckligt förberedd.

Domstolen har redan tidigare avslagit hans ansökan om att skjuta upp hela rättegången med hänvisning till att han inte har läst in sig på de hundratusentals sidor förundersökningsmaterial, så den med inläsningen är en ren upprepning av tidigare ståndpunkter.

Ur offrens för den etniska rensningens perspektiv torde det vara olidligt att den man som de håller för ytterst ansvarig lyckas trixa på det här sättet med FN:s krigsförbrytartribunal.

Stefan Winiger, Haag
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista