Första testet på Obamas nya Burmapolitik

I dag anlände två högt uppsatta statstjänstemän från USA:s utrikesdepartement till Burma för ett möte med militiärjuntan samt den frihetsberövade oppositionsledaren Aung San Suu Kyi.

– Det här är bara första steget, sedan får vi se vad resultatet blir, säger Nyo Ohn Myun, chef för utrikesfrågor i NLD, oppositionsledaren Aun San Suu Kyis parti.

Besöket i dag är det högst rankade amerikanska regeringsbesöket till Burma på 14 år.

Hur Burmas ledare general Than Shwe tar emot de amerikanska besökarna och vem i det politiska ledet de får träffa blir ett tydligt tecken på hur lyckad USA:s nya taktik är.

Det två dagar långa besöket är ännu ett tecken på hur USA och president Obama ändrat ton när det gäller utrikespolitiken.

Mötet är en fortsättning på samtal som fördes i New York i september mellan parterna och är en klar förändring från USA:s tidigare isoleringspolitik mot förtryckande regimer.

Hillary Clinton har tidigare sagt att sanktionerna mot Burma har misslyckats med att mana på regimen till politiska reformer.

Ohn Myun som befinner sig i exil i Thailand är försiktigt optimistisk inför mötet.

– Militärjuntan är skeptisk till västerländska demokratier så det faktum att USA bjuds in bör ses positivt, säger han.

Men trots dagens möte är den amerikanska regeringen tydlig med att sanktionerna mot Burma inte kommer att lättas förrän framsteg inom demokrati och mänskliga rättigheter ses.

Aung San Suu Kyi har välkomnat besöket och skrev i brev till general Than Shwe att hon gärna hjälper till med att få västerländska sanktioner lättade, detta efter att i flera år ha stött hårda repressalier mot de styrande generalerna.

David Mehr
david.mehr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista