Václav Klaus informerade pressen efter att han skrivit under EU:s nya författning. Foto: Petr David Josek/Scanpix.

EU:s nya fördrag signerat och klart

Uppdaterad: 18:47
Tjeckiens president Václav Klaus har nu skrivit under EU:s nya författning, Lissabonfördraget. Troligen kan fördraget träda i kraft senast vid årssiftet. 

– Jag tillkännager att jag signerade Lissabonfördraget klockan 15 i dag, sade Václav Klaus vid en pressträff efter beskedet tidigare på dagen om att landets författningsdomstol godkänt fördraget.

Klaus signatur var den sista som återstod för att fördraget ska kunna träda i kraft.

"Vägen har varit kantad av hinder men nu är det sista övervunnet", sa EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i en första kommentar.

När nu Václav Klaus skrivit under fördraget lär statsminister Fredrik Reinfeldt kalla till extra toppmöte i Bryssel. Uppgiften då blir att utse en ny, vald ordförande för Europeiska rådet.

Den EU-presidenten blir sedan den som ska leda regeringschefernas toppmöte.

Toppmötet ska också utse en så kallad hög representant. Bakom den titeln döljer sig den som i praktiken blir EU:s utrikesminister. Den personen blir också vice ordförande i EU-kommissionen och kommer till sitt förfogande också att ha ett slags EU:s utrikesdepartement.

Lissabonfördraget innebär också att EU övergår till majoritetsbeslut i juridiska frågor och straffrätt. Vetot försvinner och det blir inte längre möjligt för ett land att ensamt stoppa ett förslag.

Att Lissabonfördraget börjar gälla är också viktigt för de länder som vill bli medlemmar.

Stora länder som Tyskland och Frankrike har sagt att Lissabonfördraget är en förutsättning för att EU ska ta in nya medlemsländer.

Herman Melzer
herman.meolzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista