Gravida vann mål mot Försäkringskassan

Det var diskriminering att neka fyra gravida kvinnor sjukpenning. Det slår Stockholms tingsrätt fast i dag och dömer därför Försäkringskassan att betala skadestånd till de fyra kvinnorna.

– En väldigt stor känsla av upprättelse, äntligen, säger Linda Månsson, en av kvinnorna som nu får skadestånd.

– Dels har jag fått rätt och fått ut min sjukpenning tidigare men nu har jag också fått rätt i att behandlingen inte var okej.

Linda Månsson och de tre övriga kvinnorna led alltså av problem som foglossning och ryggvärk under senare delen av graviditeten. Men de nekades sjukpenning eftersom sjukdomstillstånden inte avvek från vad som Försäkringskassan ansåg vara normalt under en graviditet.

– Man har hänvisat till att graviditet inte är ett sjukdomstillstånd utan ett led i kvinnors normala livscykel och det här är formuleringar som försäkringskassorna hämtat från 1940-talets lagförarbeten när man tog fram första allmänna lagen i sjukförsäkringen. Det här är ett sätt att se på graviditetsrelaterade problem som jag menar inte hör ihop med det moderna jämställda samhället, säger DO, diskrimineringsombudsmannen, Katri Linna.

De fyra kvinnorna som berörs av domen i dag överklagade Försäkringskassans beslut till länsrätten där de fick rätt. Dagens dom från tingsrätten handlar alltså enbart om Försäkringskassan har gjort sig skyldig till könsdiskriminering eller inte.

Och det har de alltså. Tingsrätten ger DO rätt i sitt påstående att det går att jämföra problem vid graviditet med andra sjukdomstillstånd och att de här kvinnorna har behandlats annorlunda än i andra jämförbara fall. Tingsrätten slår nämligen fast att det är graden av besvär som är relevant vid en sjukpenningbedömning inte orsaken till dem. Försäkringskassan har dessutom inte kunnat bevisa att man inte gjort sig skyldigt till diskriminering och ska därför betala ut ett skadestånd på 50 000 kronor vardera till de fyra kvinnorna.

Adriana Lender som är generaldirektör vid Försäkringskassan anser att domen i dag ytterligare visar att lagen om allmän försäkring inte alltid går hand i hand med diskrimineringslagstiftningen.

– Nu måste vi läsa den ordentligt och se om det finns några punkter där diskrimineringslagstiftningen krockar med lagen om allmän försäkring. I så fall kommer vi att gå till regeringen med det och då måste man göra några ingrepp i någon av lagarna, säger Lender.

Socialförsäkringsministern säger att hon prioriterar frågor om diskriminering.

– Jag kommer att träffa Försäkringskassans styrelse nästa vecka. Frågan om diskriminering och bemötande står högt upp på min dagordning och jag tänker också ta ett samtal med Försäkringskassans styrelse om detta.

– Men dagens utslag i domstol visar att den lagstiftning vi har i dag fungerar. Kvinnorna får rätt till sjukpenning och den visar också att det har varit en diskriminering, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista