Avgörande på väg i Opel-försäljning

Ett besked från General Motors om vem som slutligen ska få köpa biltillverkaren Opel anses nu vara i görningen. Samtidigt har det tyska bilfacket har gått med på en kompromiss.

Inför styrelsemötet i GM senare i dag har det tyska bilfacket gått med på ett sparpaket som är på 265 miljoner euro, motsvarande 2,8 miljarder kronor, för att underlätta försäljningen till kanadensiska Magna och ryska Sberbank.

Fackets linje under hela den utdragna förhandlingen har varit att inga Opelanställda ska förlora jobbet och att inga fabriker ska läggas ner.

Överenskommelsen i dag tycks vara en kompromiss där skrivningen nu är att allt ska göras för att undvika fabriksnedläggning och uppsägningar.

Den gäller endast om affären verkligen blir av och att de nya köparna blir majoritetsägare. GM väntas stanna kvar som minoritetsägare och facket kommer att äga tio procent i Opel.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista