Nokia Siemens

Sparar miljarder och säger upp tusentals

Nokia Siemens Networks, som tillverkar mobilsystem, ska spara omkring tio miljarder kronor och minska antalet anställda med flera tusen före utgången av år 2011.

Nokia Siemens har inte blivit den framgång finländska Nokia och tyska Siemens hoppades på när de slog samman sin nätverkstillverkning för mobil telefoni.

När Nokia förra månaden presenterade det första delårsbokslut på länge som visade minus var det inte de världsberömda mobiltelefonerna som var orsaken till bakslaget. Det var tillverkningen av mobilnätverk som finländarna sedan 2007 driver tillsammans med tyska Siemens.

Värdet på Nokia Siemens skrevs ner med nästan tio miljarder kronor.

Nu ska man försöka få den finländsk-tyska nätverksskutan på rätt köl igen. Mellan sju och nio procent av de omkring 64 000 anställda världen över skall bort och det innebär att mellan 4 500 och uppemot 6 000 personer kan bli av med jobben.

Sparbetinget ligger på omkring tio miljarder kronor de närmaste två åren.

Nokia tror att marknaden för nätverken kommer att minska med omkring fem procent i år, men att Nokia Siemens kommer att tappa ännu mer.

Största konkurrenten är svenska Ericsson, men också kinesiska tillverkare har tagit för sig på den här marknaden och förvärrat situationen för Nokia Siemens.

I samband med det senaste kvartalsbokslutet började spekulationer om Nokia Siemens framtid och flera telekomanalytiker undrade om det inte vore bäst för Nokia att göra sig av med nätverkstillverkningen. Men man går alltså en annan väg och sätter igång ett saneringsprogram.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista