Rot-bidrag efterlyses till allmännyttan

Upprustningen av bostäderna i det så kallade miljonprogrammet beräknas kosta minst 50 miljarder kronor och därför måste staten gå in med ett rot-bidrag också för de här bostäderna. Det är slutsatsen i en rapport som allmännyttans organisation Sabo gjort.

Ett område som tillhör miljonprogrammet är Alby i Botkyrka, söder om Stockholm. Där har Britt-Marie Kristiansson bott sedan 1973.

– I lägenheterna har vi fått nya köksdörrar och luckor och spis och så.  Det är ju bra med det och att de rustar upp gårdarna.

Du är inte rädd för att få en hyreshöjning också?

– Jo, det är klart, det är jag. Men sådant får man väl ta för jag trivs ju här.

De här husen i Alby ägs av det kommunala Botkyrkabyggen och är en del av de 1,4 miljoner bostäder som massproducerades från början av 1960-talet till mitten av 1970-talet i det så kallade miljonprogrammet.

Här liksom på många andra håll i landet är nu behoven av upprustningen stor. Bara för Botkyrkabyggens 12 000 lägenheter kan prislappen röra sig om 5,5 miljarder kronor de närmaste 20 åren, säger bolagets vd Ulf Nyqvist.

– Det börjar bli ganska slitet invändigt, i trapphus, hissar och inne i lägenheterna.

Hur ska ni då finansiera allt detta, hur ska ni få fram de här miljarderna?

– Det är en kombination av hyreshöjningar, mer lån som innebär högre räntekostnader och större avskrivningar. Men samtidigt vi kanske också måste titta på att sälja en del av beståndet, för att klara upprustningen hela vägen, säger Ulf Nyqvist.

I dag renoveras 11 000 lägenheter om året inom allmännyttan. Och det är alldeles för låg takt, anser Kurt Eliasson , vd för allmännyttans branschorganisation Sabo.

– Det är många som vill skynda på. De som bor vill skynda på. Dessutom är det många som pekar på att de här husen är de som drar mest energi. Bostadssektorn, fastighetssektorn är en energislukare. Så ska vi arbeta aktivt mot ett klimathot och spara energi i bostäder så är det här man ska spara.

Och förutom energibidrag från EU vill Kurt Eliasson få igång samtal med regeringen om ett rot-bidrag för de här fastigheterna, av samma typ som i dag finns för villaägare och fritidshusägare.

För att åtgärda det mest akuta inom miljonprogrammet behövs 50 miljardar kronor, enligt Sabo:s beräkningar. Men ska husen också rustas upp till modern standard krävs betydligt mer - upp till 275 miljarder. Men enligt rapporten är det här pengar som inte finns i dag.

Samtidigt tjänar just nu många fastighetsbolag stora pengar på dagens låga ränta och Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är kritisk till fastighetsägarna beskrivning av läget.

– Man kan undra lite över hur de allmännyttiga bostadsföretagen har hamnat i den här situationen. Varför har man inte prioriterat det som borde vara en fastighetsägares främsta plikt, nämligen att vårda sin investering, säger Barbro Engman.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista