Framsteg i jakten på vaccin mot malaria

Forskare har gjort framsteg när det gäller att ta fram ett vaccin mot malaria. Om vaccinet klarar den tredje fasen av en pågående testperiod, kan vaccinet vara färdigt för användning på små barn inom tre till fem år.

Forskarnas framsteg framkom på en malariakonferens i Kenyas huvudstad Nairobi i dag.

Det vaccin som just nu testas på 16 000 barn i sju afrikanska länder, är det mest avancerade malariavaccin som har tagits fram hittills.

Om vaccinet klarar den tredje fasen av testet, kan det komma ut på marknaden inom tre till fem år och då ha 50 procents effektivitet mot svår form av malaria hos små barn. Varje dos vaccin beräknas vara verksam i ett år. Den tredje fasen ska visa hur vaccinet klarar bieffekter och hur effektivt det är i stor skala.

Malaria är världens mest dödliga sjukdom. Närmare en miljon människor dör i malaria varje år och barn under fem år är den största riskgruppen, särskilt i Afrika söder om Sahara.

Målet för malariaforskningen är att det år 2025 ska finnas ett vaccin som har 80 procents effektivitet mot mindre allvarliga former av sjukdomen och vara verksamt i mer än fyra år.

Dit har forskarna ännu inte kommit. Flera tester av malariavaccin pågår, men ännu inget som kan mäta sig med det vaccin, kallat RTS,S som är resultatet av 20 års forskning och som presenterades i Nairobi i dag.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista