Jan Björklund

Föreslår undantag i turordningsreglerna

Liksom Centerpartiet föreslår nu även Folkpartiets partistyrelse fler undantag från turordningsreglerna om företag behöver säga upp personal. Därmed växer klyftan till Moderaterna i alliansens syn på arbetsrätten.

– Vi märker, inte minst från alla de som är företagare och företräder företag i olika sammanhang, man pekar på att detta är ett stort problem, framförallt för småföretagarna i Sverige, säger Folkpartiets partiledare Jan Björklund.

I dag har företag upp med upp till tio anställda möjlighet att undanta två personer från turordningsreglerna. Folkpartiets partistyrelse föreslår inför partiets landsmöte om några veckor flera förändringar i turordningsreglerna.

Partiledningen vill inte låsa fast sig vid en siffra, säger Jan Björklund, men ett förslag är att företag ska få undanta fyra personer. Undantaget bör gälla alla företag oavsett storlek, inte bara de små som i dag.

– Har man en 15-20-30 anställda kan det ändå vara så att företaget bärs upp av en mindre grupp personer som är kunniga, kompetenta och engagerade. Om de måste få sparken vid en personalneddragning därför de är anställda sent kan hela företagets existens hotas. Jag menar att enskilda medarbetares kompetens måste få väga tyngre när man gör personalminskningar på ett företag, säger Jan Björklund.

Synen på turordningsreglerna splittrar regeringspartierna. Störst förändringar har Centerpartiet förslagit. Partiet vill att alla företag skall få undanta minst tio personer från turordningsreglerna, ju större företag, desto fler undantag.

Kristdemokraterna och Moderaterna vill däremot behålla dagens turordningsregler. På Moderatstämman i augusti debatterades visserligen arbetsrätten livligt, men partiet valde att hålla fast vid dagens regler.

– Det vi pratar om är företag som säger upp, det är företag som varslar. Det blir inte färre varsel eller fler jobb genom att man pekar ut en annan grupp som får gå istället, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Folkpartiet har velat förändra arbetsrätten under lång tid, men har hittills gett vika för bland annat Moderaterna i alliansregeringen.

- Vi har lite olika ingångsvärden från de olika borgerliga partierna i denna fråga, därför behöver vi sätta oss ner i alliansen under vintern och våren och diskutera frågorna och komma överrens, säger Jan Björklund.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".