USA och EU vill halvera utsläppen

Uppdaterad: 02:30
Under toppmötet i Washington när president Barack Obama tog emot EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt beslutades att EU och USA ska skapa ett energiråd på ministernivå för att stärka samarbetet när det gäller miljö, klimat och energisäkerhet.

EU och USA är också överens om att arbeta för en överenskommelse som innebär att de globala utsläppen ska minskas med 50 procent fram till 2050.

– Vi måste gå från att vi i världen bevakar varandra och väntar på att någon annan ska göra något, till att visa ledarskap, ta initiativ, visa vår politiska vilja, förstå våra olika politiska processer och sedan föra det samman på ett sätt som ger oss det globala svar vi behöver, sa Fredrik Reinfeldt efter toppmötet mellan EU och USA.

Vid en pressträff efter mötet sa president Obama att USA och EU är överens om att de måste fördubbla sina ansträngningar veckorna fram till mötet i Köpenhamn för att få till stånd ett ramverk för att hindra en möjlig framtida ekologisk katastrof.

EU och USA säger att de erkänner den vetenskapliga uppfattningen att den genomsnittliga ökningen av temperaturen inte bör överskrida två grader jämfört med den förindustriella nivån.

Köpenhamnsmötet var från början tänkt att nå ett avtal som ska ersätta Kyotoavtalet från 1997. Men numera säger till och med FN:s klimatförhandlare att ett så omfattande avtal är uteslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista