Foto: Michael Probst, Carlos Osorio/Scanpix.

GM vill behålla Opel inom koncernen

Uppdaterad: 02:42
Saabs ägare, den amerikanska biltillverkaren GM har beslutat sig för behålla tyska Opel och brittiska Vauxhall. Det fattade GM:s styrelse beslut om i natt, svensk tid.

Anledningen till att GM ändrar sig när det gäller att sälja Opel och brittiska Vauxhall är enligt företagets vd Fritz Henderson strikt affärsmässig.

Det handlar om att de båda bilmärkena har börjat gå allt bättre på sistone, enligt Henderson och GM därför ser dem båda som en viktig del av GM:s framtida globala affärsstrategi.

Henderson säger också att GM nu omedelbart ska inleda en rekonstruktion av Opel, en rekonstruktion som ska presenteras för bland annat den tyska regeringen. Dagens beslut väntas dock inte påverka företagets beslut att sälja svenska Saab.

GM hade tidigare bestämt sig för att sälja Opel till den kanadensiska biltillverkaren Magna, som också haft finansiellt stöd av en rysk finanskoncern. Men dessa planer blir nu alltså inte av.

Fritz Henderson beklagar att beslutet tagit så pass lång tid men att styrelsen nu kommit fram till att behålla Opel och Vauxhall är det bästa affärsmässiga beslutet.

Den tyska staten hade bidragit med motsvarande cirka 46 miljarder kronor för att stödja affären, men EU har tidigare i höstas riktat vissa konkurrensmässig kritik mot den uppgörelsen. Och GM flyttade i oktober fram undertecknandet av säljbeslutet och då kom uppgifter som tydde på att GM kanske ändå skulle vilja behålla Opel.

Att GM nu också gör så, står nu alltså klart.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista