Reinfeldt välkomnar Lissabonfördraget

Tjeckiens president Václav Klaus skrev efter många turer under EU:s Lissabonfördrag i går eftermiddag. Det är något som välkomnas av Sveriges statsminister och EU:s nuvarande ordförande Fredrik Reinfeldt.

När nu alla EU:s medlemsstater har godkänt fördraget kan Fredrik Reinfeldt, i egenskap av statsminister i ordförandelandet Sverige, kalla till ett extra toppmöte.

Det som då ska avgöras är vilka som ska utses på dom nya viktiga EU-posterna: EU:s permanenta ordförande, eller president och hög representant för utrikes- och säkerhetspolitik - i praktiken EU:s utrikesminister.

Fördraget kan träda i kraft redan i december, eller senast i januari.

– Det har varit en mycket lång väg, med stora ansträngningar. Det här möjliggör nu att öppna konsultationen av de ledande befattningshavare som ska leda in EU i framtiden. Det här kommer att ge ett bättre fungerande, mer transparent, mer demokratiskt och effektivt EU som jag tror att många kommer att välkomna, säger Fredrik Reinfeldt.

Vad säger du om Sveriges roll i den här processen? Hur mycket har det betytt?

– Vi har ägnat väldigt stora ansträngningar åt att få detta på plats. Det är kanske inte det jag får mest frågor om av folk som ju bekymrar sig om klimat och arbetslöshet, men jag törs säga att vi har gjort väldiga ansträngningar och spelat stor roll för att få detta på plats, säger Fredrik Reinfeldt.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista