Republikanerna vann viktiga val

Republikanerna i USA har vunnit två guvernörsval i USA i natt. Valresultaten kan bli besvärande för president Obama som kampanjade hårt för de demokratiska kandidaterna, som ändå förlorade.

De republikanska kandidaterna tog hem båda nattens guvernörsval i USA; de i delstaterna New Jersey och Virginia.

Att republikanen Bob McDonnell, skulle vinna i Virginia var tämligen väntat sett till opinionsläget där, men att republikanen Chris Christie skulle vinna över den stenrike, sittande demokratiske guvernören John Corzine i det starkt demokratiska New Jersey var mer överraskande.

Visserligen är det lokala frågor som avgör guvernörsval i USA, men det faktum att republikanska kandidater vinner i delstater som demokraten president Obama vann i presidentvalet för bara ett år sedan kommer att få betydelse för den politiska situationen och debatten i USA inför nästa års viktiga mellanårsval då många platser i kongressen står på spel.

Ari Fleischer var pressekretare för förre presidenten George W Bush och han ser resultatet i New Jersey som en stor förändring som kan få betydelse inte minst i de nordöstra delarna här i USA, som han tycker är en nyckelregion i nästa års val.

Han ser tillsammans med andra bedömare nattens resultat också som en klar vitaliseringsmöjlighet för de under flera år nu hårt trängda republikanerna.

Valresultatet i New Jersey blir än mer uppmärksammat eftersom den sittande guvernören förlorade, trots att president Obama varit och kampanjat för honom vid ett flertal tillfällen på senare tid.

Det kommer av Obamas motståndare tolkas som att presidentens politik inte längre är populär och kan komma att göra att mer konservativa demokrater i kongressen kan bli försiktigare med att stödja Obamas politik i kontroversiella frågor.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista