Britter riskerar svekdebatt om EU-fördrag

EU:s nya grundlag Lissabonfördraget kommer att träda i kraft senast vid årsskiftet efter att också Tjeckien nu skrivit under. Ett sista frågetecken har varit hur det konservativa partiet i Storbritannien skulle agera om partiet som väntat tar över regeringsmakten i vår.

De konservativa är motståndare till Lissabonfördraget för att alltför mycket makt förs över från de brittiska politikerna till EU och har kritiserat Labourregeringen för att den inte lät det brittiska folket ta ställning i en folkomröstning, en omröstning som troligen skulle ha resulterat i ett nej.

Det konservativa partiet har lovat att vid en valseger i vår genomföra en folkomröstning - om inte fördraget då redan har trätt i kraft. Många EU-kritiska partimedlemmar vill ha en folkomröstning ändå för att därigenom kunna ogiltigförklara Labourregeringens ja till fördraget.

Partiledningen har hållit tyst, tills sent i går, när den utrikespolitiske talesmannen William Hague framträdde och sa att när Lissabonfördraget nu blir EU-lag kan en folkomröstning inte längre förhindra sådant som de konservativa tycker är dåligt med fördraget, till exempel en EU-president.

Men den EU-kritiska falangen i partiet är stark och partiledningen riskerar nu en svekdebatt. Senare i dag ska partiledaren David Cameron lägga fram en ny Europapolitik.

Det spekuleras i att han då ska föreslå att Storbritannien ska försöka få tillbaka beslutanderätten över några politikområden från Bryssel. Och kanske att han också kommer att lova att vid framtida större förändringar av EU:s lagstiftning ska det brittiska folket få ställning i en folkomröstning.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista