Irak satsar stort på oljan igen

Irak hoppas kunna återta sin plats som en av världens största oljeproducenter. I går undertecknades Iraks första stora oljekontrakt sedan kriget och USAs invasion år 2003.

Det är brittiska BP och kinesiska CNPC som undertecknat kontraktet efter att de båda vann en budgivning i somras.

Brittiska BP, som kastades ut ur Irak när Saddam Hussein förstatligade oljeindustrin 1972, är tillbaka. Och Iraks regering hoppas nu att kontraktet med BP och kinesiska CNPC ska vara ett första steg på vägen för Irak att klättra upp från 11:e plats till 3:e plats bland världens oljeproducenter - för trots att Irak förfogar över världens tredje största oljereserver så hamnar landet på 11:e plats när det gäller oljeproduktion.

Kontraktet som undertecknats gäller oljefältet Rumaila i södra Irak, ett av världens största. Rumaila har en oljereserv som anses större än hela Algeriets.

Med dessa kontrakt inleder Irak en ny era, sa landets oljeminister Husain Ash-Shahristani. Tidigare betalade Iraks olja för krig, en förmögenhet gick till spillo, men nu kommer den att användas att förbättra alla irakiers liv, lovade oljeministern.

Det han inte nämnde var de politiska risker som ligger inbäddade i avtalet. Det finns inga garantier för att den regering som tillträder i Irak efter valet i januari kommer att respektera oljeavtalen och landet skakas fortfarande av våld och blodiga bombdåd.

BP och kinesiska CNPC väntas därför investera långsamt. Oljeproduktionen ska enligt avtalet öka med 10 procent under de första 18 månaderna - något som lätt kan uppnås enbart genom att reparera befintlig infrastruktur, menar experter.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista