Flera gripna vid oroligheter i Teheran

Polisen i Teheran har i dag använt tårgas mot demonstranter och enligt ögonvittnen har flera oppositionella gripits. Det är i dag 30 år sedan ockupationen av den amerikanska ambassaden i Teheran.

Ockupationen markeras varje år med stora demonstrationer mot USA. Men i år har oppositionen uppmanat sina anhängare att använda demonstrationsdagen för att protestera mot president Ahmadinejad.

De traditionsenliga slagorden "död åt Amerika" och "död åt Israel" ekar utanför det amerikanska ambassadkomplexet i centrala Teheran. Stora folkmassor har under morgonen vällt in till fots och i bussar för att fira 30-årsdagen av ambassadockupationen 1979 då 52 amerikanska diplomater togs som gisslan och hölls i 444 dagar.

Men ungefär en kilometer från den amerikanska ambassaden, använde polisen tårgas och batonger mot en motdemonstration där regimkritiker ropade död åt diktatorn i stället för död åt USA.

Oppositionsledaren Mir Hussein Mousavi, som anser att valfusk låg bakom hans nederlag i presidentvalet i juni, har uppmanat oppositionen att använda demonstrationsdagen för att protestera mot Ahmadinejads regering.

Enligt ögonvittnen nu på morgonen har fem personer gripits. Redan i går riktade revolutionsgardet en varning till oppositionen där man klargjorde att regimkritiska slagord skulle vara tillräcklig anledning att gripas av polisen.

Flera av de unga revolutionärer som deltog i ambassadockupationen 1979 finns i dag bland regimkritikerna. En av ambassadockupationens nyckelfigurer, Mohsen Mirdamadi, sitter i fängelse anklagad för försök att störta regimen.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista